сряда, 30 юни 2010 г.

Тракийско културно наследство

Една интересна изложба на тема "Тракийско културно наследство" може да бъде видяна на "Моста на въздишките" непосредствено до НДК - посока хотел "Хилтън". Изложбата е с много качествени снимки - отпечатани широкоформатно, а описанията към тях са интригуващи и написани на висок стил. Авторите са се постарали да ни въведат в древния свят на нашите предци, в който са се съчетавали мистика, обреди, взаимотношения със съседи и бит.

Проследявайки историята на Траките и символиката която са ползвали в изкуството си, можем да я свържем с цивилизациите на Египет, Aсирия и Елада. Орфизмът като система за посвещение и личностно развитие, е бил в основата на ученията и вярванията на Траките. Орфей, чиято тонирана лира (еквивалент на развитата човешка душа) укротявала дивите зверове, сякаш търси израз и в настоящето - претворен във великолепната изложба.

Пътят на човека като път към победа над личните демони, единение с по-висшите сили и Матрицата на човека - Земята лежат в основата на мистерийте на Тракийско учение, което макар и на повече от 2000 години, поставя актуални екзистенциални въпроси пред съвременния човек...

Няма коментари:

Публикуване на коментар