сряда, 16 ноември 2011 г.

Музиката - едно обръщане навътре

Музиката притежава вълшебното качество да ни пречисти, възвиси.

Да ни накара да вибрираме със звуците в една по-висока - Духовна и образна реалност.

Концерт на квартет Quarto - конферентна зала Министерство на Външните Работи, София 15 XI 2011 г. Събитието се организира от Quarto Quartet съвместно със Софийска Филхармония.

*Концертът бе посветен на писателя Николай Петев, като приходите от билетите бяха предвидени за помощ, при неговото лечение в чужбина.

Извадени извън ежедневието, поставени в една плоскост между реалното и мечтите - нотите се опитват да стигнат до нас, облагородявайки сетивата и разширявайки диапазона на чувствата ни.

Квартетът на Малер може да се нарече „зрялост“ - една нова епоха, която се ражда в твореца. Мисля така е с всеки един квартет на композитор – лиричен, възвисен, водещ към следващото му стъпало на творческо съзряване и житейско утвърждение.

Музиката на Пипков бе категорична и закачлива. Не толкова романтична, но изпълнена с жизненост, характерни ритми за нашия фолклор и отношение към живота. Наситена с динамика, резки контрапункти и немалка доза абстракция.

* * *

Концертът завърши с неангажиращата музика на Моцарт която се носеше подобно полета на двойка пеперуди през лятото - свободна, усмихната, ненатрапчива...

Квартет Quarto успя отново да прокара път през съзнанието на хората - извън ежедневието, повеждащ ги на едно сигурно пътешествие, подобно на медитация – навътре, през призмата тонове на автора към пластовете на субективната душевност на слушателя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар