петък, 16 ноември 2012 г.

Дванайсете пространства на Абсолют

 
Останах изненадан от проектите които видях на партито организирано от Абсолют. Конкурсът „Absolut Blank” поставя предизвикателство пред творци - да запълнят пространство с очертанията на прословутата бутилка. Някои решения наистина бяха много свежи и авангардни.

Например визуалната инсталация свързана с
Microsoft Kinnect която радваше възрастни и деца. Самата изградена посредством фреймуърк с отворен код, представляваше проектирана среда, а потребителят можеше лесно да се „впише“ в нея и изживее като анимиран герой в очертанията на Абсолют. Всякакви препратки с алкохола бяха далечни, илюстрациите – много свежи и закачливи. Проектът се нарича Absolut Phormatic, разработван на C++, платформа Макинтош.

Гвоздей в пространствено и изразно отношение, бе скулптурата на визуалният Артист – Вито Валентинов
Absolut Vito Vallentinov”. Последната представляваше футуристичен телепорт, композиран в дванадесет странна фигура -  модел на човек или робот синтезиран от 10.000 – забележете бройката :) кафяви сламки. Последните се осведомих били рязани на ръка и наистина с удивителна точност стояха на място.

За изработка на скулптурата е послужил и 3D модел, с чиято помощ и на база авторските решения и проект на артиста, е сглобен този пространствен модел. Вито сподели че е излязъл извън предоставената от организаторите рамка за работа в две измерения – още повече че той се изразява и пространствено - чрез инсталации.

В този ред на мисли е добре да се спра и на авангардния модел който би трябвало да се вписва в очертанията на бутилката – Абсолютната „Стоножка“ - вечерна футуристична рокля, решена в черен цвят представена на живо от модел
.

* * *
 
Организаторите почерпиха по коктейл и макар че става дума за алкохол, творците смело подхождат към решения които от духа на бутилката раждат забавни игри, предизвикателства и измерения за размисъл и съзерцание – с или без напитка...

Парти на водка Абсолют

Няма коментари:

Публикуване на коментар