неделя, 22 май 2016 г.

Малки забавни създания колективна изложба, галерия Credo Bonum, София


Отидох малко изнервен на тази изложба. Нямаше места за паркиране през почивния ден. Накрая успяхме да намерим на бул. Дондуков. Изобщо София си е пренаселена.

Изложбата ми допадна, с това че в залата нямаше други посетители. Можеше да пипаме експонатите, да им се радваме и любопитно - изследваме. Присъствието на охраната бе неуловимо и това ни доставяше комфорт. Експонатите бяха малко, но и самата изложбена зала не е твърде голяма. С две думи – изложбата бе скромна но наситена.

Насищането, за мен, иде от противоречие което машините създават, а ние в общуването си сякаш не винаги можем да постигнем. Интересно е как се вълнуваме от записания глас на машината, но не винаги, от думите на живите същества. Сякаш очакваме машината да се произнесе като оракул – да каже истина за нас, която само тя знае.

Отдалечаването на човека от природата и хората, води до общуване с машините. Което парадоксално отново ни връща към желание за комуникация, усещане, чувствителност. Сякаш за да се върне към първичното общуване и усещане – към единение с другите и органичното, човекът трябва да мине по пътя на бездушната комуникация с машина.

За мен изложбата повдига повече философски въпроси, въпреки че естетически и пространствено бе приятна. Като любител на техниката и взаимодействието с компютри, оцених идеите на авторите. Те сякаш пресъздаваха човешките усещания и взаимоотношения.

Стенобитността на машината - като опит да се разруши догмата. Едно статукво на ограничение, родено от технология, съградено от човешката ръка. Биологичния трансмитер на тревата и простото усещане за допир - от което побиват тръпки. Окото на камерата и гласа, повтарящ монотонно думи на възлюбен...

Машините са наши другари по пътя към себе си. Те никога не биха могли да бъдат повече от инструмент, чрез който човекът претворява и открива себе си, другите, Света. Добре е да го запомним и каквото да творим чрез технологиите – да изразяваме своя творчески потенциал в посока хуманизъм, общуване и съпричастност.

Дори сега пишейки - аз имам интеракция с машината - с меката или откликваща клавиатура. Думите се леят от съзнанието на човека, а машината просто ги реди и доставя на екрана, блога - Другия. Ние трябва да благодарим на създателите на забавните или умни създания – когато са насочени в полза на човека, природата и спомагат нашето
самоосъзнаване.










Няма коментари:

Публикуване на коментар