събота, 18 юни 2016 г.

Жената - филм на Маргарита Божилова


Жената е филм, предназначен не само за нежния пол. Той остави у мен една импресия и повече зададени въпроси, но не и отговор. Театърът на движението е зоната, където спира викът. Където гласът и дори зрението, стват ненужни. Тялото се превръща в мост на чувствата, на вътрешните пориви и стонове.

Това не бе заглушено, но окрасено в багрите на композитора. Музиката придаваше - не всъщност обогатяваше, ескизите. Последните бяха етюди, в които се разиграваха човешките взаимоотношения. Мъж и жена, жени, самота. Един поглед обърнат навътре, после навън и когато срещне Другия – нерядко зареден с полярни емоции.

Движението е живот, липсата му може да е израз на емоция и обратно. Чрез тялото си, здравият физически човек изразява своите чувства. Театърът на движението изследва символите на човешкия израз, чрез тялото. Някои от тях универсални, други синтетични или органични, според динамиката в която попадаме.

Възможно ли е съвременният мъж да не познава жената? Може ли тя самата да не познава себе си? Кое е вътрешното Слънце което търси и дали не го замества, с външния - мъжествен образ? Ескизите прескачаха от интимност, до философски теми. От органичност -  към отделяне и повторно свързване с Цялото. Сякаш бяха едно пътуване, към вътрешния Свят.

Поздравявам режисьорката за смелия филм. Направи ми впечатление, че мъжете участващи наравно с дамите във филма, не получиха визуално представяне в края. Дали това е дескриминация? На какво е способна една отхвърлена – не обичана, или не обичаща вече жена? За да не остават отворени въпроси, бих предложил да бъдат добавени.

Красотата на човешкото тяло, съчената с умелото композиране на звука, както и поставените лични, но засягащи и всички нас въпроси, носят естетическа наслада. Да познаваш другия, да познаваш жената - е предизвикателство както за мъжа, така и за самата нея. Личното ми предположение е че това е процес, изискващ дълго време. Цял един живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар